Rss

Nieznane oblicze kawy

We are sorry - this content is not available in selected language.
Nieznane oblicze kawy

Thursday, January 08, 2015 @Katarzyna Zegadło


Kawa stanowi nieodłączny element życia biurowego. Trudno wyobrazić sobie bez niej zimowy, styczniowy poranek. Poniżej przedstawiamy kilka interesujących faktów na temat tego napoju.

1. Najlepiej kawa smakuje w błękitnym kubku
Takie wnioski wynikają z badań opublikowanych w the Flavour. Okazuje się, że najlepiej pić kawę z kubka niebieskiego lub przezroczystego – kawa jest najsłodsza. Najgorszy zaś wybór to kubek biały lub brązowy – w białym kawa wydaje się mocniejsza, w brązowym mniej słodka.

2. Miłość do kawy ma się w genach
Naukowcy twierdzą, że za to, jak reagujemy na kawę odpowiada aż 6 genów. Geny BDNF i SLC64 odpowiadają za pozytywną reakcję na kofeinę. A POR i ABCG2 odpowiadają za jej matabolizm. W zależności od obecności tych genów, reakcja ludzi na kawę i zawartą w niej kofeinę jest różna.

3. Latte art work specialist to istniejący zawód
Barista to stosunkowo znany już zawód, można jednak zostać również specjalistą od robienia rysunków na powierzchni kawy. Latte art work, to specjalizacja, która wymaga wiedzy o temperaturze poszczególnych składników kawy, o ich gęstości, sprawnej ręki i zdolności artystycznych.

4. Istnieje samochód napędzany kawą
Car-puccino – samochód napędzany kawą, przejechał 337 km w 2010 roku (z Londynu do Manchesteru). Samochód został stworzony przez miłośnika motoryzacji i kawy ze starego Volkswagena Scirocco. Był w stanie jechać 60 mil/godz.

5. Polscy bariści zrobili 3386 espresso w godzinę
I był to oficjalny rekorg Guinessa dopóki nie zostali w 2011 roku pokonani przez ekipę baristów z Londynu, którym udało się – przy wykorzystaniu 31 ekspresów – zrobić 12005 espresso w godzinę. Daje to 3,33 filiżanki espresso na sekundę. To się nazywa tempo pracy!